Waterwratjes kind

Waterwratjes komen vooral vaak voor bij kinderen tot een jaar of vijf. Waterwratjes ontstaan vaak onder de oksels, in de knieholtes en elleboogplooi en op de bovenbenen. Waterwratjes bij kinderen zijn onschuldig, maar kunnen soms gaan ontsteken. Huisartsen zijn terughoudend met de behandeling van waterwratjes bij kinderen.

Oorzaak waterwratjes kind

Waterwratjes worden veroorzaakt door een infectie met een virus verwant aan het pokkenvirus. Vooral kinderen ontwikkelen waterwratjes, omdat hun immuunsysteem nog niet zo sterk is als dat van volwassenen. Daarnaast is het lichaam na een eerste besmetting niet meer vatbaar voor het virus: het is immuun geworden. Volwassenen kunnen vaak geen waterwratjes meer krijgen, omdat zij als kind al een keer besmet zijn geweest.

Waterwratjes kind herkennen

Waterwratjes bij een kind zijn goed te herkennen. De wratjes zijn huidkleurig tot wit en verheven boven de huid. De wratjes liggen ogenschijnlijk bovenop de huid, maar zijn wel degelijk onderdeel van de huid. Volgroeide waterwratjes hebben een licht deukje in het midden. Ze komen regelmatig in groepjes voor. Waterwratjes zijn niet pijnlijk en jeuken ook niet.

Waterwratjes kind behandelen

Een waterwratje hoeft normaal gesproken niet behandeld te worden. Een waterwratje verdwijnt na zes tot twaalf maanden vanzelf. Huisartsen zijn daarnaast terughoudend met behandeling, omdat de behandeling van waterwratjes pijnlijk kan zijn en kan leiden tot littekenvorming. Als een waterwrat ontstoken raakt is het echter verstandig de wrat te laten verwijderen. Een ontstoken waterwratje is rood en enigszins gezwollen. Het wratje kan jeuken en pijn doen.

Er zijn verschillende manieren van behandeling. Alle behandelmethodes zijn vrij simpel en snel, maar bij de meeste methodes is verdoving wel vereist. Dit is bij kleine kinderen een reden om terughoudend te zijn met het behandelen van de waterwratjes. Op de pagina waterwratjes behandelen kunt u meer lezen over de behandeling van waterwratjes.