Waterwratjes besmettelijk

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Dit virus kan worden overgedragen op andere mensen. Waterwratjes zijn dan ook besmettelijk. Het virus kan zowel de huid om een wratje heen als andere personen infecteren bij contact. Goede hygiëne kan besmetting grotendeels voorkomen.

Besmetting waterwratjes virus

Het virus kan de huid infecteren en vervolgens binnenin de huidcellen gaan vermenigvuldigen. Nieuwe virussen komen vrij uit de cel en zitten in de substantie binnenin het wratje. Wanneer het wratje wordt opengekrabd of op een andere manier opengaat, komen de virussen vrij. Vervolgens kan omliggende huid worden besmet, of kan het virus op een andere persoon worden overgedragen. Deze overdracht hoeft niet direct te zijn. Het vermoeden bestaat dat de meeste besmettingen bij kinderen via bijvoorbeeld speelgoed gaan waarop het virus zit.

Besmetting waterwratjes voorkomen

Besmetting is nooit volledig te voorkomen. Een virus is klein en makkelijk overgedragen op een object of ander persoon. De kans op overdracht kan wel zo klein mogelijk gemaakt worden. We zien vaak dat waterwratjes in groepjes voorkomen. Het groepje is ontstaan vanuit één waterwratje dat de omliggende huid besmet heeft. Door een wratje goed schoon te houden, wordt de kans op besmetting van omliggende huid aanzienlijk verkleind.

Ook regelmatig de handen wassen kan de kans op besmetting verkleinen. Het virus zal vaak via de handen op plekken op het lichaam terecht komen waar het virus goed kan groeien, zoals onder de oksels. Hebben mensen in uw omgeving waterwratjes, voorkom dan direct contact met het wratje. Draag latex handschoenen als u het wratje moet aanraken voor bijvoorbeeld behandeling.

Vooral waterwratjes die open zijn gegaan zijn erg besmettelijk. Houd deze extra goed schoon en ontsmet de omliggende huid eventueel met jodium.