Waterwratjes behandelen

Waterwratjes zijn onschuldig en hebben in de meeste gevallen geen specifieke behandeling nodig. In sommige gevallen kan behandeling wel wenselijk zijn. Wratjes kunnen worden verwijderd vanwege cosmetische redenen, of omdat de waterwrat ontstoken is geraakt. De behandeling kan worden uitgevoerd door de huisarts of thuis door uzelf en is snel en vrij simpel.

Waterwratjes behandeling

Artsen zijn terughoudend met het behandelen van waterwratjes. Meestal verdwijnen waterwratjes binnen zes tot twaalf maanden vanzelf. Een waterwrat die uit zichzelf verdwijnt laat geen litteken achter. Wanneer een wratje wordt verwijderd is er wel een kans op littekenvorming. Waterwratjes worden vooral om cosmetische redenen verwijderd en wanneer het wratje ontstoken is.

Behandelmethodes waterwratjes bij huisarts

Waterwratjes kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De gebruikte behandelmethode hangt met name af van de situatie.

Wegsnijden van waterwratjes: De huisarts kan met een scherp mesje in de vorm van een lepeltje het waterwratje wegsnijden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Bevriezing van waterwratjes: Een waterwrat kan ook met vloeibaar stikstof bevroren worden. Het wratje sterft direct af en valt naar verloop van tijd van de huid af.

Waterwratjes wegbranden: Het tegenovergestelde van bevriezen is het wegbranden van een waterwratje. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het wratje kan worden weggebrand met behulp van een laser of electrocoagulatie. Electrocoagulatie is het wegbranden van het wratje met behulp van een naaldje of bolletje waar stroom op staat. Het naaldje of bolletje wordt hierdoor enorm warm, waardoor het wratje wordt weggebrand bij contact.

Zelf waterwratjes behandelen

De aanstipcrèmes of -vloeistoffen die gebruikt worden bij normale wratjes kunnen ook gebruikt worden voor waterwratjes. Voorbeelden van aanstipvloeistoffen zijn Wartec en Condyline. Voorbeelden van aanstipcrèmes zijn Aldara crème en tretinoïne crème. Aanstipvloeistof en -crème kan in de winkel worden gekocht en thuis gebruikt worden. Let er wel op dat de bestandsdelen van de vloeistof en crème irriterend zijn voor de omliggende huid. Het is daarom belangrijk alleen de wrat aan te stippen, zonder te knoeien. Aanstipvloeistof en -crème is geschikt voor het verwijderen van waterwratjes, maar werkt wel trager dan de behandelmethodes die de huisarts tot zijn beschikking heeft.

Het is belangrijk om zelf nooit waterwratjes weg te snijden of kapot te krabben. Een kapot waterwratje kan gaan ontsteken en leiden tot littekenvorming.