Ontstoken waterwratjes

Waterwratjes zijn onschuldig, maar kunnen soms ontstoken raken. Een waterwrat raakt vooral snel ontstoken wanneer het wratje wordt opengekrabd, maar het kan ook spontaan gaan ontsteken. Een ontsteking is niet direct gevaarlijk, maar wel vervelend. Een ontstoken waterwratje heeft behandeling nodig.

Ontstoken waterwratjes herkennen

Een ontstoken waterwratje is rood van kleur en kan pijn doen of jeuken. Ook de omliggende huid kan rood kleuren en soms licht ontstoken raken. Waar een waterwratje normaal vrijwel gevoelloos is en geen pijn doet, bent u zich bij een ontstoken wratje continu bewust van de waterwrat.

Ontstaan ontstoken waterwratjes

Waterwratjes kunnen ook spontaan gaan ontsteken. Dit is een kwestie van pech en hier is dan ook weinig aan te doen. De meeste ontstekingen ontstaan echter wanneer het waterwratje beschadigd is doordat het bijvoorbeeld (deels) is opengekrabd. Doordat het wratje nu open is, kunnen bacteriƫn en andere ziekteverwekkers in de huid terecht komen. Hier kunnen ze vervolgens een ontsteking veroorzaken. Het is mede om deze reden dan ook belangrijk nooit aan waterwratjes te gaan krabben of pulken.

Wanneer een ontstoken waterwratje opengaat, komt er een wittige substantie vrij. Deze substantie zit vol met nieuwe virussen die de omliggende huid kunnen besmetten. Het is belangrijk het ontstoken wratje goed schoon te houden en eventueel te ontsmetten met jodium. Dit voorkomt besmetting van omliggende huid. Op een open wratje zal naar verloop van tijd een korstje vormen dat er later vanaf valt. Kapot gekrabde en ontstoken waterwratjes kunnen littekens achterlaten, hoewel dit niet altijd het geval is.

Ontstoken waterwratjes behandelen

Het is verstandig om een ontstoken waterwratje door de huisarts te laten bekijken. Het kan nodig zijn het wratje te verwijderen om de ontsteking tegen te gaan en verdere besmetting van de omliggende huid te voorkomen. De behandeling van een waterwratje is snel en vrij simpel. Het nadeel van behandeling is dat er een litteken kan achterblijven. Dit is niet het geval bij een waterwratje dat uit zichzelf verdwijnt. Lees meer over de behandeling van (ontstoken) waterwratjes op de pagina waterwratjes behandelen.